Comuna Păuliş

Localitatea Păuliş este situată în vestul României, în judeţul Arad, pe malul drept al râului Mureş, la poalele dealurilor ce alcătuiesc treapta sudică a Munţilor Zărandului, Masivul Highiş, într-o zonă de contact direct a muntelui cu câmpia, zonă cunoscută sub denumirea de Podgoria Aradului.

Comuna Păuliş este situată la 7 km de oraşul Lipova şi la 20 km față de municipiul Arad.

Primele atestări documentare în care este menţionată localitatea Păuliş apar în prima jumătate a secolului al XVI-lea, în anul 1333, când în registrele dijmelorpapale apare sub denumirea de Paululesse, iar în anul 1334 sub denumirea de Sacerdos de Paululesi, după numele ordinului călugărilor Paulini din cetatea Cladovei.

Prime menţionare a localităţii pe hartă este în anul 1560 sub denumirea de Palelese, iar sub denumirea de Păuliş în anul 1752.

În Conscripţia din 1828 localitatea apare sub denumirea de Vetus Paulis şi Neo Paulis aşezare din Nord-Vestul localităţii, a coloniştilor germani. Ulterior actului reîntregirii neamului de la 1 decembrie 1918, când judeţul Arad a trecut sub administraţie românească, numele localităţii revine la denumirea Păuliş, nume păstrat până în prezent.

În anul 1839 are loc colonizarea germană în N-V satului Păuliş. În 1861 populaţia din Sâmbăteni, Păulişul Vechi şi Covăsânţ declara că introducerea limbii române în administraţia comunală este dreptul său.

În 1868-1869 se construieşte calea îngustă ferată Arad-Ghioroc-Păuliş-Radna etc. În 1906 este dată în folosinţă calea ferată ce leagă Păulişul cu Ghioroc şi Pâncota.

Păulişul este plin de rezonanţă istorică pentru faptul că în septembrie 1944, elevii Şcolii de Subofiţeri Infanterie Radna, la conducerea colonelului Alexandru Petrescu, au luptat eroic opunând rezistenţă inamicului hortisto-hitlerist ce voia să pătrundă în Defileul Mureşului. S-au acoperit de glorie căzând la datorie 39 de elevi şi ofiţeri conduşi de căpitanul Ioan Fătu, sublocotenentul Gheorghe Cismaru şi Darius Popescu. Alţi 21 de tineri ostaşi au căzut în urma. bombardamentului la Cladova.

„Scenă de luptă la Păuliș”, ulei pe pânză, creație a maestrului arădean Francisc Baranyai.

Eroii îşi dorm somnul eternităţii în cimitirul Radna, iar ostaşii Regimentului 96 Infanterie pe Dealul ce străjuieşte satul Cladova.

Numărul total al locuitorilor comunei Păuliş este de 4008 persoane, potrivit recensământului făcut în anul 2011, din care în Păuliş trăiesc 1715 persoane, în Sâmbăteni 1783 persoane, în Cladova 295 persoane, iar în Baraţca 215 persoane.